

Psychedelic Medicine: A New Paradigm in Mental Health

October 25 & 26, 2024 | Virtual, Zoom

PRELIMINARY PROGRAM AGENDA

Day 1: Friday, October 25th, 2024 | Zoom | Eastern Daylight Time (EDT) Psychedelic Psychotherapy: History, Clinical Approach and the Evidence

The first day of the conference will feature a variety of Canadian and International experts in the emerging field of psychedelic-assisted psychotherapy. Together we will explore the history of the field, how the therapy is delivered and the current evidence base including risks and benefits.

This interactive conference will include ample time for questions and answers and includes break-out rooms to meet fellow attendees to digest the material together.

TIME (EDT)	SESSION DETAILS
09:00 – 09:20 am (20 minutes)	WELCOME REMARKS
09:20 – 10:15 am (55 minutes)	HISTORY OF THE PSYCHEDELIC RENAISSANCE FROM THEN TO NOW Dr. Emma Hapke and Dr. Susan Abbey
10:15 – 10:30 am	Break
10:30 – 11:15 am (45 minutes)	An Approach to Psychedelic Therapy: Screening, Preparation, Dosing and Integration Dr. Emma Hapke
11:15 – 12:30 pm (75 minutes)	WISDOM FROM THE FRONT LINES: INTERVIEW WITH EXPERIENCED PSYCHEDELIC GUIDE Mary Cosimano, LMSW, Johns Hopkins Center for Psychedelic and Consciousness Research
12:30 – 01:15 pm	Lunch
01:15 – 02:00 pm (45 minutes)	MDMA-ASSISTED THERAPY FOR PTSD AND BEYOND: CURRENT EVIDENCE AND APPLICATIONS Dr. Anne Wagner
02:00 – 02:45 pm (45 minutes)	PSILOCYBIN THERAPY FOR END-OF-LIFE DISTRESS AND DEPRESSION: FROM EVIDENCE TO MECHANISM OF ACTION Dr. Daniel Rosenbaum
02:45 – 03:00 pm	Break
03:00 – 03:30 pm (30 minutes)	PSYCHEDELIC THERAPY FOR SUBSTANCE USE DISORDERS Dr. Monique Moller

03:30 – 04:00 pm (30 minutes)	PSYCHEDELICS AND THE CANADIAN LEGAL LANDSCAPE: WHERE DO WE GO FROM HERE? John Gilchrist, Communications Manager, Therapsil
04:00 – 04:15 pm (15 minutes)	CLOSING REMARKS

Day 2: Saturday, October 26th, 2026 | Zoom | Eastern Daylight Time (EDT) Integration: From Individual Healing to Collective Well-being

The second day of the conference will dive deep into the topic of integration, learning what can happen after people take psychedelics and how to best support them. We will explore the neuroscience of the integration period in the brain and learn why support during this period is critical. We will then explore integration in groups, how to build resilient communities and how the field is grappling with honouring the Indigneous roots of psychedelic medicine.

The interactive nature of the conference will continue with extended question and answer periods and break-out rooms for smaller group discussions.

TIME (EDT)	SESSION DETAILS
09:00 – 09:10 am (10 minutes)	WELCOME REMARKS
09:10 – 10:45 am (95 minutes)	Integration: Challenging Experiences and Supportive Techniques Dr. Marc Aixala
10:45 – 11:15 am	Break
11:15 – 12:00 pm (45 minutes)	REOPENING CRITICAL PERIODS WITH PSYCHEDELICS: BASIC MECHANISMS AND THERAPEUTIC OPPORTUNITIES Dr. Gul Dolan
12:00 – 01:00 pm	LUNCH
01:00 – 02:00 pm (60 minutes)	BUILDING RESILIENT PSYCHEDELIC COMMUNITIES AND PRACTITIONERS: AN INTERVIEW WITH SHANNON DAMES An Interview with Shannon Dames
02:00 – 03:00 pm (60 minutes)	PATIENT AND PROVIDER PERSPECTIVES ON THE SPECIAL ACCESS PROGRAM IN CANADA: A PANEL DISCUSSION
03:00 – 03:15 pm	Break
03:30 – 04:30 pm (30 minutes)	Indigenous Perspectives on the Psychedelic Ecosystem in Canada: Challenges and Opportunities: A Panel Discussion
04:30 – 04:45 pm (15 minutes)	CLOSING REMARKS